Δευτέρα, Μαΐου 17, 2010

Των μαγκιόρων

Βάζω και ψάχνω διάφορες λέξεις, που μου ‘ρχονται, στο ψαχτήρι – αυτό πάνω αριστερά, που έχω – γκατζετάκι χρησιμότατον. Έτσι με αφορμή μια λέξη πάω σε όλα τα ποστ μου που την περιέχουν και περνώ την ώρα μου. Λοιπόν, δια του ψαχτηρίου διαπιστώνω πριν από λίγο, ότι δεν έχω γράψει ούτε σε ένα ποστ τη λέξη μάγκας στην ονομαστική ενικού, μόνο στην αιτιατική πληθυντικού: «βάρκα μου μπογιατισμένη, κάργα μάγκες φορτωμένη» σε ... στίχοι του Μπάτη. Αδικία. Αυτή τη λέξη έπρεπε να την έχω γράψει σε όλες τις πτώσεις και των δύο αριθμών.
Γι αυτό την κλίνω για να σιγουρέψω την παρουσία της στο ιστολόγιον τούτο. Τις ομόηχες πτώσεις για λόγους οικονομίας – καιροί που ζούμε – τις παραλείπω.

Ενικός: ο μάγκας / του, τον, ρε μάγκα. Πληθυντικός: οι, τους, ρε μάγκες / ….. των μάγκων δεν μου πάει καθόλου και δεν το έχω ακούσει εκτός από την περίπτωση που αφορά στο γνωστόν εξωτικόν φρούτο. Των μαγκών; Σιγά τη γραμματική γιατί θα κοψομεσιαστούμε…. άσε που σε λίγο θα μας βγει να λέμε «του μάγκου» κατά το «λοχίας». Η γενική πληθυντικού του μάγκα είναι «των μαγκιόρων».

Τον Γιώργο Μπάτη τον θυμάμαι παιδάκι όταν ήμουνα να τριγυρίζει με το μπαγλαμαδάκι του "σφουγγάρι" τα τραπεζάκια στα ζαχαροπλαστεία και στα ουζάδικα του Πασαλιμανιού, όπου σύχναζαν οι γονείς μου, όποτε ο πατέρας μου ξεμπάρκαρε. Φανός και Σπετσοπούλα τα πιο πολύκοσμα. Και όταν παίρνανε ούζο ήταν η καλύτερή μου διότι αυτοί πίνανε το ούζο και μου έδιναν το μεζέ. Με άφηναν να βάζω και το δαχτυλάκι μου στο ποτήρι τους και μετά να το γλείφω.

4 σχόλια:

kukuzelis είπε...

Ο Μπάτης να περνά κι ο Γεράσιμος να γλύφει το δαχτυλάκι του. Αυτή είναι εικόνα.

γεράσιμος μπερεκέτης είπε...

διεστραμένε

Γουφ είπε...

καλά θυμάμαι οτι λέγαμε μεν ''οι μάγκες'' αλλα στη γενική ''των μάγκηδων''
γενικα παντως την γενική πληθυντικου την αποφευγαμε και την εκφράζαμε περιφραστικά ή με αιτιατική
δλδ αντι ''τα στέκια των μαγκ- ''
έλεγες ''τα στεκια που παν' οι μάγκες'' κοκ
ισως αυτο να ειναι και ενα παραδειγμα του πως η ζωντανή ομιλούμενη γλωσσα αποφευγει τις αντιαισθητικές κακοτοπιές
λοξοδρομει λιγο, κανει καμποσα βηματα παραπάνω, αλλα αποφευγει να πατησει τα σκατα

γεράσιμος μπερεκέτης είπε...

Των μάγκηδων καλό ...

οι παχουλές αναρτήσεις (όσο τις διαβάζετε τόσο παχαίνουν)