Σάββατο, Ιανουαρίου 21, 2006

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ

Το μπλογκ μου είναι ένα λογοτεχνικό ασκητήριο, ως εκ τούτου οι χώροι και τα πρόσωπα είναι λογοτεχνικά πρόσωπα. Δεν μιλώ για την επικαιρότητα ακόμα και όταν κάνω αναφορές σε αυτήν. Για παράδειγμα , στην πραγματική λαϊκή που γίνεται στη γειτονιά μου, ο δήμος φέρνει χημικές τουαλέττες και τις αραδιάζει ανά πέντε τετράγωνα δύο.Βρωμάνε και ζέχνουν, αλλά εξυπηρετούν κάποιους , έστω εξυπηρετούν την ιδέα της υγιεινής και του πολιτισμού. Στο προηγούμενο κείμενό μου όμως, επειδή η πόλη που αναφέρομαι είναι ένας λογοτεχνικής κατασκευής χώρος και ως εκ τούτου της απολύτου εξουσίας μου, δεν επιτρέπω να διαθέτει χημικές τουαλέττες στις λαικές αγορές. Επίσης στην ίδια λογοτεχνικής υπάρξεως πόλη, τα περιττώματα στα κάθετα στενά του δρόμου που γίνεται η λαική, διασκορπίζονται το πολύ σε βάθος 50 μέτρων, ενώ στην πραγματική πόλη που ζω σε βάθος 52,7.
Η δε γρίπη των πουλερικών στην λογοτεχνική μου πόλη είναι άκρως επικίνδυνος. Στην πραγματική πόλη που ζω, συναναστρεφόμαστε άφοβα μεταξύ μας, χωρίς κανέναν απολύτως διαχωρισμό είδους. Ως εκ τούτου, τον μεν δήμαρχο της πραγματικής μου πόλης θα τον καταψηφίσω, επειδή οι χημικές τουαλέττες που φέρνει στις λαικές βρωμάνε και ζέχνουν, ενώ τον δήμαρχο της λογοτεχνικής μου πόλης θα τον καταψηφίσω, επειδή δεν φέρνει καθόλου χημικές τουαλέττες.

9 σχόλια:

Mirandolina είπε...

:-)))))))))))))))))

Ζητώ συγγνώμη για την στεγνή μου διάθεση όταν διάβαζα το προηγούμενο ποστάκιον - και μάλιστα τη ζητώ εμπράκτως και τραγουδιστά εις το http://0boulevard.blogspot.com/

(Μα τι ζώον είμαι ώρες ώρες!)

γεράσιμος μπερεκέτης είπε...

Κι εγώ είχα ετοιμάσει μια comment για να με βρίσω που είμαι τόσο έμμεσα απότομος, οπότε το "έμμεσα" δεν σώζει τίποτε.

(Μα τι ζώον είμαι ώρες ώρες!)

Mirandolina είπε...

Λοιπόν, πλην της ποιότητος, αυτήν την ομοιότητα θα διέγνωσα υποσυνειδήτως! :-)

Ανώνυμος είπε...

...Αν λοιπόν το μπλογκ σου είναι ένα λογοτεχνικό ασκητήριο, τότε πρέπει να κάνεις κάτι με την ορθογραφία: η διευκρίνιση γράφεται με ιώτα (όλα τα ρήματα που τελειώνουν σε -ιζω κάνουν τα ουσιαστικά τους σε -ιση, γι’ αυτό λοιπόν έχουμε εγχειρίζω - εγχείριση αλλά επιχειρώ - επιχείρηση) και η τουαλέτα με ένα ταυ, εφόσον πρόκειται για ξένη λέξη. Κατά τα άλλα... όλα καλά! :)

γεράσιμος μπερεκέτης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
γεράσιμος μπερεκέτης είπε...

Ευχαριστώ NADA. Η ορθογραφία δεν είναι κύριο προσόν λογοτέχνου, αλλά φιλολόγων. Ανέκαθεν υπήρξα ανορθόγραφος, καίτοι απόφοιτος φιλισοφικής - δεν ασκώ το επάγγελμα πάντως. Θα μπορούσα να θεραπεύσω μα μηχανική υποστήριξη το ελάττωμά μου αυτό, ζητώντας βοήθεια από τον ορθογράφο του γουορντ, αλλά για λόγους σασπένς γράφω κατ΄ευθείαν στο μπλογκ τις περισσότερες φορές. Επιπλέον δε, έχω πρεσβυωπία, οπότε για ορισμένα ορθογραφικά λάθη μου ευθύνεται η φθίνουσα πορεία του οργανισμού μου. Πρόσθες, δεν πιστεύω ότι είμαι λογοτέχνης. Το μπλογκ μου νομίζει ότι είναι λογοτεχνικό ασκητήριο. Τέλος η "τουαλέττα" στα νιάτα μου γραφόταν όπως συνήθισα να τη γράφω.... Κατά το "κλασσικός".

Ανώνυμος είπε...

Χαίρομαι πολύ που το αθώο σχόλιό μου αντιμετωπίστηκε με λογική και όχι με παιδιάστικη αντίδραση, όπως κάνουν πολλοί ανώριμοι ιστολόγοι. Να είστε καλά αγαπητέ Γεράσιμε, θα παρακολουθώ με χαρά το ιστολόγιό σας.

Ανώνυμος είπε...

...Συμπληρώνοντας, να πω πως κι εγώ, κατά βάση, είμαι υπέρμαχος της παλαιότερης ορθογραφίας... είναι πώς έχει συνηθίσει κανείς τελικά!!!

Ανώνυμος είπε...

Η τουλέΤΤα είναι απολύτως αποδεκτή, κατά τα κρεΒΒάτι, ΣάΒΒατο, τρΑΙνο κλπ. Η διεκρίνΙση όμως είναι θέμα ορθής εφαρμογής των κανόνων της γλώσσας μας την οποία, παρεπιμπτώντος, χειρίζεστε υπέροχα.

Να είστε όλοι καλά!

οι παχουλές αναρτήσεις (όσο τις διαβάζετε τόσο παχαίνουν)