Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 13, 2010

¡Que viva México!

Ο Silezukuκ διάλεξε μερικά πλάνα από τα χιλιόμετρα γυρισμάτων που ο Αϊζενστάιν προόριζε να αποτελέσουν υλικό για την περίπου μιας ώρας ταινία του ¡Que viva México!. Καλύτερα να την είχε ονομάσει «Mexican Odyssey»….

Ο Silezukuk έφτιαξε με λιγότερο από 80 πλάνα (μερικά από αυτά επαναλαμβανόμενα) ένα μικρό ταινιάκι διάρκειας ούτε 5 λέπτων. Μου ζήτησε να του προσαρμόσω μια μουσική, αλλά ….. να μην κουραστώ. Εγώ πάλι θεώρησα ότι μου έδινε παραγγελία ο ίδιος ο Αϊζενστάιν. Οπότε προσπάθησα ό, τι καλύτερο μπορούσα.Τα γυρίσματα του Αϊζενστάιν, όπως .... αναμένεται είναι «βουβά» - 1931 γαρ. Έτσι, προσπάθησα να ενοποιήσω σε μία μουσική φόρμα ως ρυθμικά και μελωδικά στοιχεία ήχους περιβάλλοντος (δανεισμένους από σχετικές βιβλιοθήκες ήχων για σινεμά), μια λούπα - ένα μικρό απόσπασμα από ένα κομμάτι γιορτινό που έπαιζε μια μπάντα από την Oaxaca, ήχους κρουστών και ρυθμικά patterns για να επιτονίσω τη μπάντα και να «δέσω» το σύνολο του φιλμ, μερικές μακρόσυρτες συγχορδίες από συνθεσάϊζερ σε αντίθεση με μια συνεχώς μεταφερόμενη και σταδιακά αποκαλυπτόμενη νοηματικά φράση ενός πιάνου … όλα αυτά μαζί με την έμμονη καμπάνα που χτυπά καθώς τα πλάνα εναλλάσσονται.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Mexican odyssey".
Φιλικά Κ.Γ

γεράσιμος μπερεκέτης είπε...

Ευχαριστώ Κ.Γ.
Αυτό είναι και το σωστό ορθογραφικά.

Στο ποστ, διατήρησα τη γραφή του link στο οποίο παραπέμπω - βλέπεις ... και οι άγγλοι κάνουν λάθη. Ωστόσο, σήμερα που κλίκαρα στο link, κάποιο άγιο χέρι το είχε διορθώσει από odessey σε odyssey:)

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό αποτέλεσμα -και στον ήχο και στην εικόνα.

Αν ήταν να σταθώ λίγο σε κάτι θα ήταν το εξής: ο ήχος της καμπάνας που ακούγεται σε κάθε cut (νομίζω χωρίς εξαίρεση) έχει κάτι το μηχανικό, το ψυχαναγκαστικό. Γενικά, ο,τιδήποτε επαναλαμβάνεται απαρέγκλιτα μαζί με το μοντάζ μου δημιουργεί περίεργη αίσθηση. Νομίζω πως μερικές εξαιρέσεις ή ηθελημένα ασύγχρονα δίνουν περισσότερη "ζωή".

Όμως αυτό δεν είναι παρά μια λεπτομέρεια υποκειμενικής φύσης που δεν μειώνει τη θαυμάσια δουλειά και των δυο. Μπράβο κύριοι!

dsyk είπε...

Πολύ καλό. Συγχαρητήρια σε editor και συνθέτη!

οι παχουλές αναρτήσεις (όσο τις διαβάζετε τόσο παχαίνουν)